Naudingi patarimai

Kaip nukalkinti kavos aparatą?

2023 08 02
Geriausi kavos aparatai

Kavos aparato nukalkinimas yra vienas iš tų veiksmų, kuriais privalo pasirūpinti kiekvienas šio prietaiso savininkas – tai užtikrina ilgesnę veikimo trukmę ir kur kas gardesnį gėrimų skonį. Visgi, kaip ir kiekvienas kitas darbas, taip ir kavos aparatų valymas pirmaisiais kartais gali sukelti nemažai klausimų – į juos šį kartą ir pabandysime atsakyti.


Kodėl kavos aparato nukalkinimas yra būtinas?

Vykstant vandens kaitinimo procesams, aparato viduje ima daugintis geriau kaip kalkės žinomi mineralai, kurie neretai turi sąlytį su vandenį liečiančiomis detalėmis. Didesnis jų kiekis gali turėti neigiamos įtakos tiek vandens šildytuvui, tiek ir kitoms detalėms – gerokai padažnėja kavos aparato gedimai, mažėja prietaiso pajėgumas, o toliau nesiimant jokių veiksmų jis gali visiškai susigadinti. Dažnai svarstant, kodėl iš kavos aparato nebėga vanduo, gėrimas prasčiau pašyla ar turi rūgštingą prieskonį, priežastis būna itin plačiai paplitusios šių medžiagų sankaupos, su kuriomis ir reikia kovoti.

Kada ir kaip dažnai reikalingas kavos aparato valymas?

Kai kurie kavos aparatai turi specialų šviesos indikatorių, pranešantį apie būtinybę jį nukalkinti, tačiau net ir tuomet, jeigu naudojatės senesniu modeliu, po kurio laiko pastebėsite besikaupiančias nuosėdas ir šiek tiek suprastėjusį kavos skonį. Tai – ženklas, jog pats metas atlikti kelis paprastus žingsnius, jog ir vėl galėtumėte mėgautis šiuo aromatingu gėrimu. Tačiau taip pat pravartu atsižvelgti ir į šiuos veiksnius:

  • Vandens kokybė. Kuo kietesnis bus vanduo, tuo mažesnis laiko intervalas praeis iki tol, kol vėl turėsite pagalvoti, kaip išvalyti kavos aparatą. Jei į šį prietaisą vandenį pilate tiesiai iš krano, tikėtina, kad šią procedūrą turėsite atlikti kas mėnesį, tačiau jeigu vanduo yra filtruojamas, ji gali suretėti net iki metų. Naudojantys virdulį, jį gali laikyti savotišku signalu: jeigu kalkių nuosėdos jame kaupiasi greitai ir gausiai, labai tikėtina, kad tas pats vyksta ir su Jūsų kavos aparatu.
  • Gėrimų tipas. Sakoma, šį prietaisą reikėtų pravalyti maždaug kas du ar tris šimtus puodelių – kiekvieną kartą jų žymėtis nereikia, tačiau jei paskaičiuotumėte, kiek kartų per dieną geriate kavą, nesunkiai apskaičiuotumėte, kada atlikti šią procedūrą. Tačiau skaičiuodami nepamirškite atsižvelgti ir į tai, kokius gėrimus dažniausiai gaminatės: juk espresso kavai reikės kur kas mažiau vandens nei, pavyzdžiui, gardžiajam cappuccino gėrimui.

Efektyviausias kavos aparato nukalkinimas: citrinos rūgštimi, actu ar specialiomis priemonėmis?

Kaip ir daugelis kitų įrenginių, taip ir šie prietaisai dažnai valomi pasitelkiant buityje naudojamus produktus, todėl neretai aptarinėjamas kavos aparato nukalkinimas actu ar citrinos rūgštimi. Visgi, reikėtų suprasti, jog šios priemonės gali turėti neigiamos įtakos tiek šio prietaiso mechanizmams, tiek ir gėrimų skoniui ar netgi kvapui. Būtent dėl to patartina nerizikuoti ir pasitelkti būtent kavos aparatams pritaikytas nukalkinimo priemones – atitinkamus skysčius bei kapsules. Tiesa, kai kurios iš jų yra sukurtos citrinos rūgšties pagrindu, tačiau tokias priemones galite naudoti drąsiai – jos pagamintos taip, kad nepadarytų žalos Jūsų naudojamam prietaisui.

Kaip nukalkinti kavos aparatą?

Prieš pradėdami patį procesą, padarykite nedidelius „namų darbus“ ir atidžiai paskaitykite, kaip šią procedūrą rekomenduojama atlikti gamintojas. Dolce Gusto nukalkinimas ir jam tinkamos priemonės gali skirtis nuo to, kaip nukalkinti Delonghi kavos aparatą, todėl visuomet pravartu persiskaityti visas pateikiamas instrukcijas. Tuomet turėtumėte vadovautis šiais žingsniais:

  1. Pasiruoškite darbui – išjunkite kavos aparatą, ištuštinkite jį ir dar kartą įsitikinkite, kad jame nėra likusių kavos nuosėdų.
  2. Išimkite ir išvalykite vandens talpą, išskalaukite ją ir įpilkite švaraus vandens.
  3. Įdėkite pasirinktą priemonę į vandenį. Jei ji kietesnio pagrindo, turėtumėte palaukti, kol ji ištirps.
  4. Automatinę nukalkinimo programą turintys kavos aparatai likusį darbą atliks už Jus, tad tereikia ją įjungti. Jeigu Jūsų naudojamas prietaisas tokių galimybių nesiūlo, vadovaukitės toliau pateikiamais žingsniais.
  5. Paruoškite pirmąjį puodelį gėrimo su rezervuare esančiu vandeniu, tačiau be kavos. Palaukite 10 – 15 minučių ir šį veiksmą pakartokite.
  6. Gaminkite šiuos „gėrimus“ tol, kol baigsis vanduo – vėliau tarpai tarp paruošimų gali tęstis ir trumpiau, pavyzdžiui, 5 minutes.
  7. Pasibaigus vandeniui, vėl išimkite indą, švariai jį išplaukite ir pripildykite švariu vandeniu.
  8. Pakartokite „gėrimų“ gamybą, tačiau šį kartą nenaudokite jokios nukalkinimo priemonės – taip pasišalins visi užsilikę jos likučiai.

Veiksmai, padėsiantys užtikrinti, kad kavos aparatas veiktų kuo ilgiau

Norintiems, kad kavos aparatų nukalkinimas turėtų būti atliekamas kuo rečiau, o pats prietaisas nepriekaištingai veiktų kuo ilgiau, pravartu įsiminti šiuos patarimus:

  • Naudokite kokybišką vandenį. Šiems prietaisams geriausiai tinka filtruotas vanduo, leidžiantis sulėtinti kalkių atsiradimo procesus.
  • Įsigykite papildomus kavos aparato filtrus. Idealiausia, jei jie bus pritaikyti konkrečiam prietaiso modeliui.
  • Reguliariai nuvalykite išorines prietaiso detales. Išorė, visos Jums pasiekiamos detalės ir kapučinatorius taip pat turi būti nepriekaištingai švarūs – nesuklysite, jei jų valymui naudosite specialias priemones.

Nepamirškite, jog net ir reguliariai atliekant visus valymo darbus ir imantis prevencinių priemonių, nukalkinimas vis vien bus reikalingas, tačiau Jūs galite pasistengti, kad jį reikėtų atlikti kaip įmanoma rečiau. Įsiminę visą šią informaciją, daug paprasčiau pasirūpinsite, kad kavos aparatas visuomet leistų mėgautis gardžiais ir kvapniais gėrimais!

Pirkėjams patiko šis įrašas

4.2/5
44 Pirkėjų įvertinimai

Kaip šį įrašą vertinate Jūs?