Naudingi patarimai

Kokią sulčiaspaudę pasirinkti?

2020 09 11
mergina pradeda diena su svieziai spaustomis apelsinu sultimis virtuveje

Apie šviežių sulčių teikiamą naudą ir puikų skonį teko girdėti daugeliui iš mūsų, tačiau ne kiekvienas susimąsto, jog su tokiais gėrimais galima ir patiems paeksperimentuoti namuose. Tam pasitelkiamas specialus prietaisas – sulčiaspaudė, suteikianti galimybę itin patogiai pagaminti sultis iš vaisių, daržovių ar kitų produktų. Šie prietaisai pasižymi pakankamai plačiu asortimentu, todėl teks gerai pagalvoti, kokią sulčiaspaudę pirkti. Išskyrėme esminius kriterijus, kuriems reikėtų skirti daugiausiai dėmesio.

moteris naudojasi citrusiniu vaisiu sulciaspaude virtuveje

Kuo skiriasi lėtaeigė sulčiaspaudė nuo paprastos?

Svarstant, kaip pasirinkti sulčiaspaudę, kone svarbiausia atsižvelgti į jos tipą – būtent nuo jo priklauso ir šių prietaisų pritaikymo galimybės, ir svarbiausios ypatybės. Dažniausiai tarpusavyje lyginamos centrifūginės ir lėtaeigės sulčiaspaudės, tačiau mes aptarsime ir kitus jų tipus.

Lėtaeigė sulčiaspaudė

Galima labai trumpai paaiškinti, kas yra lėtaeigė sulčiaspaudė – šis prietaisas šalto spaudimo metu suspaudžia Jūsų pasirinktus produktus ir taip atskiria jų sultis. Tokio tipo virtuvės technika nustebins šiais privalumais:

  • Daugiau vitaminų ir maistinių medžiagų. Šios sulčiaspaudės veikia lėčiau ir „vėsiau“, todėl gėrimuose išlieka daugiau naudingų medžiagų. Be to, tokiu būdu išspaustose sultyse fermentai gali išsilaikyti maždaug iki trijų parų.
  • Galima išspausti didesnį kiekį sulčių.
  • Nedidelis triukšmingumas.
  • Puikiai tinka sultims iš lapinių daržovių, žolių, daigų ir kitų panašių produktų. Jei esate žaliųjų kokteilių gerbėjai, tikrai įvertinsite šį privalumą.


Tačiau turėtumėte žinoti ir šiuos trūkumus:

  • Ilgesnis procesas. Kaip ir byloja pavadinimas, tokios sulčiaspaudės darbą atlieka šiek tiek lėčiau. Be to, kai kuriais atvejais didesnius produktus gali tekti šiek tiek pasmulkinti.
  • Aukštesnė kaina. Nors tai tikrai nėra taisyklė, tokio tipo prietaisai neretai kainuoja šiek tiek daugiau – visgi, šiuo atveju galima pasinaudoti įvairiomis akcijomis ir išpardavimais.
  • Gėrimuose galima aptikti šiek tiek daugiau produktų minkštimo. Tačiau sultys dažniausiai nesisluoksniuoja ir pavyksta apsieiti be putų.

Centrifūginė sulčiaspaudė

Dar kitaip žinomos kaip išcentrinės, šio tipo sulčiaspaudės yra vienas dažniausių daugelio pirkėjų pasirinkimų. Jų veikimo principas yra labai paprastas: ašmenys greitai sumala Jūsų pasirinktus produktus, perleidžia juos per tinklelį, o išcentrinė jėga skystį atskiria nuo minkštimo. Dėl to turime galimybę mėgautis šiais privalumais:

  • Efektyvumas. Lyginant su prieš tai aptartu tipu, šie prietaisai dirba ženkliai sparčiau, o į daugelį iš jų pavyksta sudėti kur kas didesnius produktų gabaliukus.
  • Sultyse nelieka minkštimo.
  • Itin patraukli kaina. Nors jų vertė priklauso nuo konkrečių galimybių, dažnu atveju šio tipo modelius galėsite įsigyti ženkliai pigiau.
  • Galima pritaikyti įvairiems vaisiams ir daržovėms. Tačiau reikėtų turėti omenyje, kad toks prietaisas netiks želmenims ir uogoms.