Naudingi patarimai

Gardi gardi kava: kaip išsirinkti kavos aparatą?

Platus kavos aparatų pasirinkimas
2017 06 11
Geriausi kavos aparatai

Tikriausiai sunkiai rastumėm kavos mėgėją, kuris nėra pagalvojęs, kad jau nusibodo plikyti kavą puodelyje ir būtų šaunu įsigyti kavos aparatą, kuris už juos paruoštų gardžią ir aromatingą kavą. Visgi, šiuo metu kavos aparatų yra tiek daug, kad vos pradėjus domėtis skirtingais modeliais ir rinktis, kuris optimaliausiai atitiktų lūkesčius, vėl čiumpame šaukštelį į rankas ir užlipame kavą puodelyje verdančiu vandeniu. Taigi, šį kartą naudingais patarimais, į ką reiktų atsižvelgti, perkant kavos aparatą, dalinasi didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistai. 

Automatinis ar pusiau automatinis kavos aparatas?

Prieš leidžiantis į kavos aparato paieškas, reiktų pagalvoti apie patį gėrimo paruošimo būdą: ar norite pasijusti tikra barista ir pats sau ruošti kavą, ar mieliau paspausite mygtuką ir palauksite, kol kava iš kavos aparato pati subėgs į puodelį. Ne paslaptis, kad baristos naudoja pusiau automatinius kavos aparatus, kurie ruošia kavą iš sumaltų kavos pupelių, o automatiniai aparatai, pavyzdžiui, „Saeco“, patys sumala kavos pupeles, įpila reikiamą kavos kiekį į puodelį ir viską padaro už jus. Taigi, automatiniai kavos aparatai – patogus pasirinkimas skubantiems ir užimtiems žmonėms, kurie neturi laiko ar noro stypsoti prie kavos aparato, o ir kavos skoninėms savybėms nekelia gurmaniškų reikalavimų.

Top 10 kavos aparatų


Kita vertus, Pigu.lt specialistai primena, kad kavos skonis priklauso nuo tinkamo kavos pupelių sumalimo. Gaminant ekspreso gėrimą, kavos pupeles būtina sumalti labai smulkiai, o štai tradiciniai juodai ar amerikietiškai kavai reikalingas stambesnis pupelių malimas. Viskas gana paprasta – kuo smulkiau sumaltos kavos pupelės, tuo gėrimas būna stipresnis. Pusiau automatinis kavos aparatas, pavyzdžiui „DeLonghi“, leidžia  paprasčiau reguliuoti kavos skonio ir aromato intensyvumą. Tiesa, turint tokį kavos aparatą, papildomai yra reikalingas kavos malūnėlis arba kavamalė, kurioje sumaltų kavos pupelių rupumas yra reguliuojamas rankiniu būdu. Tuo tarpu automatiniai kavos aparatai kavos pupeles sumala patys, todėl išgauti norimą gėrimo intensyvumą yra gerokai sudėtingiau, nes tenka malamų pupelių rupumą nustatyti mechaniniu būdu pačiame kavos aparate. Žinoma, šis darbas tikrai nereikalauja inžinerijos diplomo, tačiau į pagalbą pasitelkti kavamalę yra paprasčiau.

Galimybė reguliuoti vandens temperatūrą

Tikri kavos gurmanai ir užkietėję mėgėjai puikiai žino, kad optimaliausia vandens temperatūra kavai yra 91 – 93 laipsniai. Jei vanduo būna karštesnis, tai kava būna kartesnio skonio ir mažiau rūgšti, o jei šaltesnis – pajusite malonų rūgštelės poskonį ir mažiau jausis kartumas. Taip „žaidžiant“ su vandens temperatūra galima išgauti įvairiausius kavos poskonius. Daugelis vidutinės klasės automatinių kavos aparatų neturi galimybės keisti vandens temperatūros, o pusiau automatiniuose aparatuose šį rodiklį galima reguliuoti taip, kaip norisi jums. Taigi, jei nemėgstate eksperimentuoti su kava, jums puikiai tinka ir automatinis kavos aparatas, o naujų skonių ieškotojams geriau rinktis pusiau automatinį aparatą. 

Slėgio įtaka kavos skoniui

Automatiniuose kavos aparatuose optimalus slėgis, kuris dažnaisiais būna 8 – 16  barų, yra nustatomas gamykloje. Pigu.lt specialistai šio parametro keisti patiems nerekomenduoja, nes tai gana sudėtingas darbas, kuris gali turėti neigiamos įtakos kavos aparato veikimui. Pusiau automatiniuose kavos aparatuose slėgis keičiasi automatiškai, priklausomai nuo sumaltų kavos pupelių rupumo ir skrudinimo.

Pats svarbiausias dalykas kavos ruošime yra preciziškai suspausta kavos tabletė, pro kurią sunkiasi vanduo, spaudžiamas slėgio. Automatiniai kavos aparatai, sumalę pupeles, patys suformuoja dailią ir taisyklingą tabletę, o pusiau automatiniuose kavos aparatuose tabletė yra formuojama specialiu kaušeliu. Neturint įgūdžių ir patirties, tai padaryti gana sudėtinga, todėl iš pirmo karto gali ir nepavykti. Jei kavos tabletė suformuota netaisyklingai, slėgis kavos gaminimo metu pažeis brokuotą tabletės dalį ir per ją nutekės vanduo, nespėjęs pasisavinti kavos aromato ir skonio. Taip nutikus, gėrimas išeis vandeningas, bekvapis ir tarsi gerai praskiestas vandeniu. 

Gardi pieno putelė...

Gerai išplakta pieno puta būna saldi, puri ir vientisa, todėl žmonėms, kurie geria kavą su cukrumi, dažnai jo net neprireikia, nes gardi puta suteikia pakankamai saldumo. Daugelis modernių ir kokybiškų automatinių kavos aparatų turi funkciją, leidžiančią pašildyti ir suplakti pieną vieno mygtuko paspaudimu. Kavos aparatas pats automatiškai pašildo, suplaka ir supila pieną į kavos puodelį, tačiau reiktų žinoti, kad tokiu būdu paruošta pieno puta savo kokybe dažnai nusileidžia pusiau automatinių kavos aparatų paruoštai putai. Kita vertus, turint pusiau automatinį kavos aparatą, pieną reikia plakti atskirai, o šis darbas reikalauja ir žinių, ir patirties, todėl gali pavykti ne iš pirmo karto. 

Verdiktas

Turint automatinį kavos aparatą, pakanka į jį supilti kavos pupeles, pasirinkti norimą gėrimą, jo kiekį ir stiprumą, o visą likusį darbą per kelias minutes nudirba pats aparatas. Gaminant kavą pusiau automatiniu aparatu, reikia daugiau laiko ir patirties, tačiau šiuo aparatu pagaminta kava savo skoniu gali nustebinti net ir didžiausią gurmaną. Kita vertus, suklydus bent viename kavos ruošimo etape, kavos aparatas sugadins gėrimo skonį ir aromatą. Taigi, jei neplanuojate eksperimentuoti su kavos skoniais, puikiai žinote, ko norite 

Kaip šį įrašą vertinate Jūs?