
- Ką reikėtų apsvarstyti pirmiausia?
- Virtuvės stalviršiai: kokį rinktis pagal medžiagą?
- Virtuvės stalviršiai: kokį rinktis derinant su kitais virtuvės baldais?
Turbūt daugelis žmonių sutiktų, kad vieni svarbiausių baldų kiekvienoje virtuvėje yra būtent virtuviniai stalviršiai. Čia mes tepame, pjaustome, kapojame, malame, maišome visokiausius dalykus, kurie vėliau nugula ant mūsų pietų stalo. Be šio paprasčiausio funkcionalumo, stalviršis dar atlieka ir estetinę funkciją, kadangi yra viena labiausiai dėmesį atkreipiančių virtuvės interjero detalių. Todėl renkantis virtuvinį stalviršį, svarbu gerai žinoti, ko iš jo tikimasi: ar svarbu tik praktinės savybės, ar labiau estetinės, o gal norėtųsi abiejų dermės. Šis gidas skirtas pristatyti įvairius stalviršių tipus ir galbūt padėti jums nuspręsti, kokį stalviršį rinktis virtuvei?
Ką reikėtų apsvarstyti pirmiausia?
Dar prieš pradedant galvoti apie konkretų stalviršį ar jo tipą, pirmiausia patartina atsakyti sau į keletą klausimų. Atsakymai leis tiksliai žinoti, ko norite ir vėliau padės greičiau priimti sprendimus, kurių variantų atsisakyti, o kuriuos rimtai svarstyti.
Virtuvės stalviršiai: kokį rinktis pagal kainą? Virtuviniai stalviršiai yra skirtingų dydžių, skirtingų medžiagų, skirtingai dėvisi, tad ir jų kainos be abejo skiriasi. Tad pirmiausia reikėtų apsispręsti, kiek norite išleisti virtuvės stalviršiui.
Galbūt daugiau investuoti norėtumėte į spinteles ar sienų apdailą, arba galbūt jums svarbiau brangi, kokybiška virtuvės technika, o stalviršiui neteikiate tokios didelės reikšmės. Tuomet greičiausiai jums nėra reikalo žvalgytis į brangius virtuvės stalviršius, nes pakaks ir pigesnių variantų, pagamintų iš medžio drožlių laminato.
Jei, visgi, esate pasiryžę stalviršiui atseikėti didesnę dalį savo virtuvės biudžeto, tuomet galite užmesti akį ir į prabangesnius variantus, kurie ne tik bus funkcionalūs, bet galbūt atitiks naujausias dizaino tendencijas. Iš medžio masyvo, kvarco bei granito pagaminti stalviršiai yra vieni iš tokių.
Kokio patvarumo stalviršio jums reikėtų? Šis klausimas itin aktualus, jei savo virtuvinį stalviršį išnaudojate iki maksimumo. Tuomet jums greičiausiai prireiks tokio stalviršio, kuris būtų kuo atsparesnis visokiems įbrėžimams, sutrenkimams, apliejimams bei karščiui (turbūt ne vienas esame kažkada užsimiršę ir padėję ant stalviršio įkaitusią keptuvę). Deja, medžio masyvo stalviršiai nėra labai atsparūs minėtiems iššūkiams, tokį reikia saugoti ir nuolat prižiūrėti.
Virtuvės stalviršiai: kokį rinktis pagal medžiagą?
Laminuoto medžio drožlių stalviršiai yra bene geriausią kainos ir kokybės santykį turintys stalviršiai, tad nenuostabu, kad jie ir patys populiariausi visoje rinkoje.
Tai nebrangūs, turintys plačią spalvų ir raštų įvairovę, didelės priežiūros nereikalaujantys stalviršiai. Ypač paminėtinas jų atsparumas dėmėms, kurias nesunku nuvalyti.
Tiesa, šio tipo stalviršių ilgaamžiškumui didžiausią įtaką turi juos dengiančio permatomo plastiko storis. Ši danga nėra labai atspari karščiui, įbrėžimams. Taip pat, tarp stalviršio sujungimo linijų patekus vandeniui, jis gali susigadinti – susiraukšlėti, pradėti luptis viršutinis sluoksnis.