Naudingi patarimai

3 maisto paruošimo būdai žiemai

Didelis smulkios virtuvės įrangos pasirinkimas
2020 09 01
konservuoti vaisiai ir darzoves stiklainiuose ant tamsaus stalo

Vienas iš vasaros malonumų yra mėgautis šviežiomis, ką tik nuskintomis uogomis, sultingais pomidorais, traškiais agurkais bei kitomis daržovėmis ir vaisiais. Tačiau šiltų dienų Lietuvoje ne taip ir daug, tad ir pasidžiaugti galima pakankamai trumpai. Norint mėgautis ilgiau, galima iš daržo gėrybių pasiruošti atsargų šaltajam sezonui. Kokie yra maisto ruošimo žiemai būdai ir kokių klaidų nedaryti skaitykite straipsnyje. 

Yra 3 pagrindiniai būdai: šaldymas, džiovinimas ir konservavimas. Kurį būdą pasirinkti priklauso nuo to, ką norėsite daryti su tais produktais praėjus vasarai. 

Pavyzdžiui, jei namuose auginate šilauoges arba mėlynes ir itin mėgstate keksiukus su šiomis uogomis, geriausiai tiks šaldymo būdas. Jei namai kepiniais pakvimpa retai, tačiau prie kavos mėgstate traškią duonos riekę su džemu, geriausias būdas bus išvirti gardžios uogienės ir ją užkonservuoti į nedidelius stiklainiukus. Jei dažnai perkate aštrius džemus prie mėsos, pasigaminkite jo patys iš žalių neprinokusių pomidorų ar kitų daržo gėrybių. Taigi, ruošiant daržoves ir vaisius žiemai, pirmiausia pagalvokite apie tai kur juos naudosite. Taip išvengsite gausybės nesunaudotų konservų ar šaldytų produktų atėjus kitai vasarai.

Straipsnyje apžvelgsime visus tris maisto paruošimo būdus.

Šaldymas

Šaldymas yra bene paprasčiausias būdas išsaugoti daržoves, uogas ar vaisius ilgam laikui. Nors uogas šaldyti gana paprasta, kai kurioms daržovėms, norint, kad jos išliktų maistingos, nepakaks jų tik nuplauti, sudėti į maišelį ir patalpinti į šaldiklį. Susipažinkite su keletu pagrindinių šaldymo taisyklių.

saldyti vaisiai ir darzoves dezutese saldiklyje

  • Pasiruošimas. Prieš šaldant turite daržoves, vaisius ir uogas kuo labiau paruošti galutiniam vartojimui. Tai yra, užšaldyti jas taip, kad atlaidinus iš karto galėtumėte jas naudoti ir jos užimtų kuo mažiau vietos šaldiklyje. Žirnelius išlupkite iš ankščių, brokolius bei žiedinius kopūstus supjaustykite mažesniais gabaliukais, nuo uogų ir vaisių nuimkite kotelius. Taip pat nešaldykite nepjaustytų vaisių. Geriau juos nulupti ir supjaustyti patogiais griežinėliais ar gabaliukais. 
  • Apvirimas. Jei daugiausia šaldote vaisius bei uogas, šį žingsnį praleiskite. Tačiau, beveik visas daržoves prieš šaldant rekomenduojama šiek tiek apvirti ir gerai atvėsinti. Apvirtos daržoves išsaugo savo spalvą, praranda mažiau vitaminų, taip pat tokiu būdu jos gerai nuplaunamos. Užvirkite didelį puodą su vandeniu, suverskite daržoves (niekada neapvirkite keletos rūšių daržovių vienu metu), uždenkite puodą dangčiu ir palaukite kol vanduo vėl užvirs. Kiek tiksliai laiko virti daržoves priklauso nuo to, kokia tai daržovė ir kokiais gabaliukais ji supjaustyta. Tarkim šparaginėms pupelėms pakaks vos minutės, brokoliams, Briuselio kopūstams ar kitoms kietesnėms daržovėms prireiks ir 5 minučių. Svarbiausia daržovių neišvirti pilnai, o tik vos apvirti. Internete, įsivedus angliškai “Bleaching time for vegetables”, galite rasti rekomenduojamus apvirimo laikus įvairiausioms daržovėms. Tačiau bene visoms mūsų daržuose augančioms daržovėms pakaks nuo 1 iki 5 minučių virimo. 
  • Atvėsinimas ir nusausinimas. Jei šaldote vaisius bei uogas ir praleidote apvirimo procesą, pakaks norimus šaldyti produktus gerai nuplaukti arba pamirkykite šaltame vandenyje. Tuomet juos sudėti ant popierinio rankšluosčio ir leisti gerai nudžiūti. Jei daržoves apvirėte, sekantis žingsnis – sudėti jas į dubenį su vandeniu ir ledukais. Jei vanduo greit atšyla, idėkite dar papildomai ledukų. Taip bus sustabdytas virimas, daržovės greitai atvės ir nesukris. Tuomet jas perkelkite ant popierinio rankšluosčio ir leiskite nudžiūti. 
  • Supakavimas. Tai galima daryti tik daržovėms, vaisiams ir uogoms gerai nudžiūvus. Priešingu atveju, viskas sulips į vieną gabalą ir apšarmos. Parduotuvėse galima rasti specialių šaldymui skirtų maišelių, tačiau puikiai tiks ir paprasti užspaudžiami maišeliai. Jei šaldiklyje vietos itin mažai, galite naudoti ir vakuuminius maišelius. Iš maišelio ištraukus orą, paketėlis liks dar mažesnis, o orui nepatenkant į maišelio vidų, maistą galėsite sandėliuoti dar ilgiau. Tiesa, reikės įsigyti ir vakuumatorių, kuris ištrauks orą ir užlydys maišelio kraštą. Tokius maišelius galite naudoti ne tik šaldymui, tačiau ir kitiems produktams laikomiems šaldytuve, taip jie išsilaikys ilgiau nei įprastai. 

Vis tik, ne visos daržovės ir vaisiai yra tinkami šaldymui. Pavyzdžiui kopūstai, salierai, salotos, agurkai, ridikėliai bei įvairios žolelės šaldomos pakeičia skonį bei išvaizdą. Todėl kai kuriems produktams reikėtų rinktis kitus maisto išlaikymo būdus. 

Taip pat, itin daug prigrūstas šaldiklis prastai šaldo, todėl produktai jame gali ir sugesti. Jei turite daugiau vietos, pasvarstykite apie atskiro šaldiklio arba šaldymo dėžės įsigijimą. 


Džiovinimas

Priešingai nei šaldymas, džiovinimas pakeičia produkto skonį, nes iš jo yra pašalinamas vanduo. Taip pat keičiasi ir tekstūra bei dydis. Įprastai, džiovintos daržovės bei vaisiai, tinkamai laikomi gali išlikti švieži iki metų. Galima išskirti 3 džiovinimo būdus: orkaitėje, vaisių džiovintuve bei tiesiog tamsioje, sausoje patalpoje. Tiesa pastarasis būdas tinka tik prieskoninių žolelių džiovinimui, nes drėgmės tokiu būdu ištraukiama itin mažai. 

dziovinti vaisiai indelyje ant medinio stalo

Džiovinimas orkaitėje:

  • Pasiruošimas. Pirmiausia pašalinkite bet kokius nešvarumus. Tuomet, taip pat kaip ir šaldant, daržoves apvirkite ir atšaldykite. Su vaisiais ir uogomis šį žingsnį praleiskite. Juos pakaks tik gerai nuplauti ir nusausinti. Tuomet susmulkinkite viską norimo dydžio gabaliukais. Nepalikite per daug storų arba didelių gabaliukų, kitaip džiovinimas labai užtruks.
  • Džiovinimas. Įkaitinkite orkaitę iki maždaug 60 laipsnių. Ant skardos paklokite kepimo popierių ir pakankamai dideliais tarpais sudėkite vaisius ar daržoves. Tuomet įdėkite skardą į orkaitę, o dureles palikite praviras. Džiovinimas gali užtrukti nuo poros valandų iki paros, priklausomai nuo to ką džiovinate. Būtinai vis patikrinkite ar drėgmė šalinasi, per ilgai džiovinant, produktai gali ir sudegti. 

Džiovinimas vaisių džiovintuve: 

  • Pasiruošimas. Jis identiškas kaip naudojantis orkaitės būdu.
  • Džiovinimas. Sudėkite ant specialių padėkliukų produktus, įjunkite prietaisą ir vadovaudamiesi instrukcijomis džiovinkite. Tai užtrunka įprastai iki 12 valandų. 

Patarimus kaip išsirinkti džiovintuvą skaitykite straipsnyje: Džiovyklės vaisiams, grybams ir daržovėms: kurią pirkti?