- Kas yra karšto oro gruzdintuvė?
- Gruzdintuvė ne tik prancūziškoms bulvytėms?
- Ko reikėtų vengti naudojant karšto oro gruzdintuvę?
Mėgstate pasilepinti gruzdintu maistu, nors ir žinote kaip tai nesveika? O jei pasakytume, kad galite ir toliau be sąžinės graužaties juo mėgautis, jei tik jis bus paruoštas sveikiau? Karšto oro gruzdintuvė – tobulas pasirinkimas niekaip negalintiems atsisakyti skrudintų patiekalų.
Kas yra karšto oro gruzdintuvė?
Jos veikimo principas panašus kaip orkaitės, nes maistas kepa karšto oro pagalba, tačiau galutinis rezultatas panašesnis į gruzdinto karštame aliejuje. Priešingai nei orkaitėje, prietaiso viršuje yra ne tik kaitinimo elementas, tačiau ir nedidelis ventiliatorius, kurio pagalba karštas oras cirkuliuoja. Dėl oro judėjimo, maistas kaip ir kepdamas karštame aliejuje, įgauna traškią išorę, o viduje lieka minkštas net ir be papildomų riebalų. Tiek įprastoje, tiek karšto oro gruzdintuvėje maistas iškepa itin greitai. Vis tik, prietaisui su karštu oru nereikia laiko įkaitimui, tuo tarpu naudojant aliejų, teks palaukti apie 10 minučių kol jis įkais iki tinkamos temperatūros.
Maistui kepamam karšto oro skrudintuvėje aliejaus neprireiks arba užteks vos jo papurkšti ant kepamo patiekalo. Būtent dėl mažo aliejaus kiekio, maistas tampa sveikesnis, o juo pasimėgauti galima ir dažniau. Vis tik, nereikia pulti į kraštutinumus, ne visas aliejus yra blogas, ypač kai jo naudojama nedaug. Pagardinkite patiekalus alyvuogių, sezamų, sėmenų, graikinių riešutų ar net ir paprasčiausiu saulėgrąžų aliejumi, tačiau juo tik apšlakstykite, o geriausia apipurkškite maistą. Taip pat atsiminkite, kad kepant reikėtų palikti vietos orui cirkuliuoti, todėl prietaiso krepšelio labai neperkraukite.
Gruzdintuvė ne tik prancūziškoms bulvytėms?
Sultingi mėsos kepsniai, gardūs vegetariški patiekalai bei desertai. Iš esmės beveik viską ką galite kepti orkaitėje, galite ir gruzdintuvėje, tačiau ten maistas keps bent jau 30 laipsnių mažesnėje temperatūroje ir iškeps perpus greičiau.
Daržovės
- Pavyks: kalafiorai, Briuselio kopūstai, pomidorai, šparagai, paprika, moliūgas, bulvė, kukurūzų burbuolės, morkos, cukinija, burokėliai.
- Geriau rinktis kitą kepimo variantą: brokoliai (nors kepti ir galima, labai paprasta per daug paskrudinti, tuomet brokoliai išsausės ir praras skonį), nerekomenduojam į džiovintuvą dėti ir įvairių lapinių daržovių.
Vaisiai
- Pavyks: vaisiai kuriuos įprastai keptumėte ir orkaitėje, tai gali būti bananai, obuoliai, kriaušės ar kiti mažiau tęžtantys vaisiai.
- Geriau rinktis kitą kepimo variantą: labai daug drėgmės turintys vaisiai, kepant karštame ore tiesiog suirs, todėl venkite įvairių uogų.
Mėsa
- Pavyks: šoninė, vištiena, kalakutiena, kiauliena, jautiena, veršiena, triušiena. Iš esmės tinka įvairi mėsa, tačiau prieš tai pasidomėkite kokia tiksliai temperatūra yra tinkamiausia jūsų gaminamai mėsai, nes karštas oras gali per daug išsausinti mėsą arba ji kaip tik per daug greitai apskrus dar net nespėjusi iškepti.
- Geriau rinktis kitą kepimo variantą: galite kepti bet kokią mėsą.
Ko reikėtų vengti naudojant karšto oro gruzdintuvę?
Nors skrudinti galima beveik viską, kai kurių patiekalų gamyba pridarys daug netvarkos, maistas neiškeps arba kaip tik per daug apskrus.
5 patarimai ko nereikėtų kepti gruzdintuvėje:
- Dideli mėsos gabalai arba visas viščiukas. Kada skrudintuvas yra per daug prikištas, orui nebėra vietos kur tolygiai cirkuliuoti, todėl maistas arba neiškeps, arba kai kurios jo dalys bus perkepusios, o kai kurios neiškepusios.
- Maistas apvoliotas padaže arba gausiai apibarstytas prieskoniais. Padažas nuo mėsos nuvarvės ir pridegs, o stambūs, neprilimpantys prieskoniai ventiliatoriaus pagalba lengvai nubyrės nuo jūsų patiekalo.
- Nepavyks pagaminti ir vidutiniškai kepto mėsainio. Mėsa iškeps per daug greitai, nespėjusi dar net apskrusti.
- Maistas apvoliotas tešloje. Jei norite apskrudinti Tempura krevetes ar paruošti kiaušinyje apvoliotus kepsniukus, to padaryti nepavyks, nebent juos prieš tai šiek tiek apkepsite.
- Sausas maistas kuriam reikia vandens. Ryžiai, grikiai, kitos kruopos ir makaronai, deja, bet jų paruošti su gruzdintuve nepavyks.
Privalumų daug, tačiau kiekvienas prietaisas užima vietą virtuvėje, tad kaip apsispręsti ar karšto oro gruzdintuvas jums tikrai reikalingas. Pagalvokite kiek kartų per savaitę valgote aliejuje gruzdintą arba orkaitėje keptą maistą, kuriam taip pat naudojate aliejų, kad jis nepridegtų. Jei tokiais patiekalais mėgaujatės gana dažnai ir norite sutaupyti laiko bei pasigaminti sveikesnio maisto – išbandykite.