Naudingi patarimai

Kuo skiriasi indukcinė kaitlentė nuo elektrinės?

2020 06 03
virtuveje gaminami patiekalai naudojant elektrine kaitlente virykle ir tamsaus metalo indus

Svarstydami, kokią kaitlentę rinktis, susiduriame su skirtingais jų tipais. Daugiausiai dėmesio susilaukia elektrinės ir indukcinės kaitlentės. Nors daugeliui šie įrenginiai gali pasirodyti kone vienodi, yra ne vienas ryškesnis skirtumas, kuris gali turėti įtakos ir Jūsų apsisprendimui. Kuo indukcinės kaitlentės skiriasi nuo elektrinių?

Veikimo principas

Nors abiejų šių tipų įrenginiams reikalinga elektra, o kaitlentės pajungimas taip pat yra labai panašus, skiriasi pats šilumos susidarymo principas. Naudojant elektrinę kaitlentę, po keramikos paviršiumi esantis kaitinimo elementas įšildo visą kaitvietę, o tuomet nuo jos pradeda šilti ir naudojami indai. Tuo tarpu indukcinėse kaitlentėse vietoj kaitinimo elemento yra naudojamos elektromagnetinės ritės. Šios detalės padeda susidaryti magnetiniam laikui ir tuomet indukcijos būdu energija yra perduodama ant paviršiaus esantiems indams – dėl to šyla tik pats indas, o kaitvietė išlieka šalta. 

Energijos efektyvumas

Elektrinės viryklės gali pasiūlyti 70 procentų energijos efektyvumą – tai reiškia, kad ši dalis atitenka maisto gaminimui, o likę 30 procentų yra prarandami aplinkoje. Tokie skaičiai tikrai yra pakankamai solidūs, kol jų nepalyginame su indukcinėmis kaitlentėmis, siūlančiomis net 90 procentų energijos efektyvumą. Tai reiškia, kad kone visos indukcinės kaitlentės elektros sąnaudos yra skiriamos maisto gaminimui ir tik labai menka jų dalis yra prarandama aplinkoje.

Tinkami indai

Galima sakyti, kad kone vienintelis ryškesnis indukcinių įrenginių trūkumas yra specifinių indų poreikis. Šioms kaitlentėms tinka tik metaliniai, pavyzdžiui, ketaus ar nerūdijančio plieno indai, kuriuos traukia magnetas – jei turite nedidelį magnetą, tai galite pasitikrinti ir patys. Tuo tarpu elektrinėms viryklėms tinka bet kokie indai, tad jeigu esate sukaupę nemenką jų kolekciją, įsigijus indukcinį prietaisą, reikės dar šiek tiek papildomų investicijų.


Gaminimo greitis ir komfortas

Nepaisant prieš tai aptarto trūkumo, tų, kurių virtuvėje jau stovi indukcinė kaitlentė, atsiliepimai dažniausiai yra itin geri. Ypač palankiai vertinamas efektyvumas, kuris ženkliai lenkia elektrines virykles. Ne kartą apskaičiuota, jog vandenį indukcinė kaitlentė gali pašildyti dvigubai greičiau, o elektrinėms viryklėms reikia 30 procentų daugiau laiko tam, kad įkaitintų paviršių iki atitinkamos temperatūros. Tuo tarpu indukcinės kaitlentės savo darbą pradeda ir baigia iš karto – dėl to nereikia laukti, kol paviršius atvės.