Naudingi patarimai

Kokia temperatūra turėtų būti šaldytuve vasaros metu?

Didelis šaldytuvų pasirinkimas
2023 08 04
geltonas šaldytuvas prie mėlynos sienos

Vasariški orai paveikia ne tik gamtą ar mus, bet ir mūsų namuose esančius įrenginius – jei norisi išsaugoti jų efektyvumą, tenka imtis tam tikrų pokyčių. Vienas iš tokių „įnoringesnių“ įrenginių yra šaldytuvas – jei norite, kad ir karščiausiomis dienomis jis patikimai šaldytų Jūsų maisto atsargas, turėsite šiek tiek pakoreguoti jo temperatūrą. Šį kartą aptarsime, kokia yra ideali šaldytuvo temperatūra šiltuoju sezonu ir kodėl yra reikalingos jos korekcijos.

Optimali šaldytuvo temperatūra

  • Vidutinė šaldytuvo temperatūra yra 4 laipsniai, tačiau atsižvelgiant į šio įrenginio modelį, galimi svyravimai tarp 1-4 laipsnių. Labai svarbu, kad tokia ideali šaldytuvo temperatūra nebūtų žemesnė nei nurodyta: priešingu atveju maistą bus sunkiau apdoroti.
  • Šaldytuvo šaldiklio temperatūra dažniausiai siekia 18-19°C šalčio.

Kokie pokyčiai reikalingi prasidėjus vasarai?

Aukščiau minėtos temperatūros turėtų būti palaikomos visais metų laikais, tačiau kai oras labai atšyla, verta pagalvoti apie temperatūros padidinimą. Tačiau tai nereiškia, kad vos tik prasidėjus pirmai vasaros dienai turite imtis pokyčių – atsižvelkite į sezoną, artimiausias orų prognozes ir pagal tai priimkite sprendimą. Nėra tiksliai nusakyta, kokia vidutinė šaldytuvo temperatūra vasarą yra optimaliausia, tačiau dažniausiai rekomenduojama ją padidinti keliais laipsniais. Pavyzdžiui, jeigu iki šiol laikėte 3 laipsnius, drąsiai galite nustatyti 4 ar 5.


Daugeliui kyla klausimas, kokios naudos turi toks šaldytuvo temperatūros nustatymas, tačiau atsakymas į jį labai paprastas – tuomet šaldytuvas dirbs efektyviau ir sueikvos mažiau energijos. Patalpos šiluma turi įtakos šaldytuvo vidaus temperatūrai (ypač tuomet, jeigu dažnai atidarome dureles) – jeigu numatytoji temperatūra bus aukštesnė, įrenginys turės įdėti mažiau darbo, kad ją pasiektų.

Kaip laikyti produktus šaldytuve, kad jie ilgiau negestų?

Tam, kad ilgiau galėtumėte mėgautis šviežiais ir maistingais produktais, turėtumėte ne tik parinkti tinkamą šaldytuvo temperatūrą, bet ir atminti, jog ne visose lentynose šiluma yra tokia pati. Kuo žemesnis skyrius – tuo mažesnė bus temperatūra. Žinodami šį faktą, jį tikslingai galite panaudoti rūšiuodami produktus:

  • Greičiausiai gendančiam maistui (vaisiams, daržovėms, šviežiai mėsai ar žuviai) rezervuokite vėsiausias, apatines lentynas;
  • Šilčiausiose zonose laikykite pieno produktus ir neseniai gamintą maistą (atminkite, jog jis šviežias išliks tik kelias dienas);
  • Vidurines, „neutraliausias“ lentynas palikite apdorotiems produktams, tokiems kaip sūris ar dešra;
  • Dureles išnaudokite kaip aliejų, padažų ar kitų ilgiau negendančių produktų laikymo vietą.


Šiek tiek padidinę šaldytuvo temperatūrą ir tinkamai sudėlioję maisto produktus, be didesnių rūpesčių išgyvensite net ir pačius didžiausius karščiausius. Didelių pastangų tam tikrai nereikės, tačiau rezultatai maloniai nustebins!

Pirkėjams patiko šis įrašas

4.3/5
18 Pirkėjų įvertinimų

Kaip šį įrašą vertinate Jūs?