Naudingi patarimai

Trintuvas ar plakiklis?

Smulki virtuvės įranga
2017 12 21
plakiklis

Tiek trintuvas, tiek plakiklis yra plačiai naudojami virtuvėje. Jų pagalba galima paruošti įvairias tešlas, kokteilius, sriubas, desertus ir kitus įvairius patiekalus. Ne visada galima sau leisti įsigyti abu įrenginius. To priežastis gali būti tiek jų kaina, tiek nedidelė virtuvės erdvė. Norėdami pasirinkti tinkamiausią Jūsų reikmėms pritaikytą prietaisą, geriausia palyginti trintuvą ir plakiklį pagal jų darbo galimybes. Mes patarsime, kokie yra tinkamiausi kokteilių ir kitų sveikų patiekalų gamybai.

Trintuvas ir plakiklis – pagrindiniai skirtumai

  • Trintuvas  tai yra smulkintuvas ir maišytuvas (maistą sutrina į kreminę konsistenciją). Galima rinktis tarp dviejų versijų: kokteilinės ir rankinės. Kai kurių modelių komplektacijoje yra keičiami antgaliai, kurie, pavyzdžiui, gali suplakti baltymų putas.

Plakiklis su dubeniu daugiausia naudojamas maišymui. Dauguma modelių turi keičiamus antgalius. Dažniausiai tai yra minkymo kabliai. Kai kurie maišytuvai gali turėti trintuvo antgalį, kuris tvirtinamas prie korpuso ir naudojamas panašiai kaip rankinis trintuvas. Šio derinio trūkumas yra pats maišytuvo svoris, kurį darbo metu reikės išlaikyti ir silpnesnis antgalių darbo našumas, lyginant su tradiciniu trintuvu.

Populiariausi mikseriai:


Abu prietaisai turi platų naudojimo spektrą, bet vaisinių kokteilių, kreminių sriubų, smoothie paruošimui labiau tinkamas yra trintuvas.

Parduotuvėse galima rasti įvairių trintuvų. Kurį išsirinkti?

  • Rankinis trintuvas – mažas ir patogus. Jį gali sudaryti atskira dalis ir nuimamas antgalis, taip pat jis gali turėti daug įvairių priedų.  Rankinis trintuvas gali būti naudojamas  su bet kokiu indu, dubeniu ar puodu. Jo pranašumas yra mažas dydis, konkurencinga pirkimo kaina ir tai, kad jo veikimo neriboja indo tūris – jo pagalba galima sumaišyti bet kokio indo turinį.
  • Trintuvas - kokteilinė – stalinis variantas, šiek tiek profesionalesnis ir daugiafunkcinis.  Šio tipo trintuvas turi tam tikros talpos taurę. Jis gali turėti įvairias funkcijas ir antgalius, kurie naudojami maisto smulkinimui, taip pat daržovių ar vaisių trynimui bei putų plakimui. Trintuvas su ąsočiu tai galingesnis įrenginys, o tai reiškia, kad jis gali būti naudojamas smulkinti ir trinti kietesnius ingredientus (žalias daržoves, riešutus, šokoladą, o kai kurie modeliai net ledo kubelius).
  • Trintuvas su nuimamu konteineriu – tai įdomus stalinio įrenginio variantas. Šio tipo trintuvas turi specialų konteinerį, panašų į butelį. Trynimo procesas atliekamas konteineryje, o kai darbas baigiamas, konteinerį galima nuimti nuo pagrindo, užsukti ir pasiimti su savimi. Tai yra puikus sprendimas žmonėms, kurie vertina sveiką maistą ir norėtų kasdien gaminti namines tyres ir kokteilius, kuriuos galima pasiimti į mokyklą, darbą ar kelionę.
  • Trintuvas su talpyklomis ir konteineriais – dar vienas variantas tiems, kurie vertina galimybę trintuvo pagalba greitai paruošti maistą išsinešimui. Verta atkreipti dėmesį į modelius, kuriuose yra keletas įvairaus tūrio talpyklų ir konteinerių. Viename iš jų galima sutrinti patiekalo porciją, tada ją padalinti tarp šeimos narių ir pasiimti su savimi.

Populiariausi trintuvai


Trintuvų su talpyklomis ir konteineriais populiarumas sparčiai didėja. Sveikas maistas ir namuose pagaminti patiekalai daugeliui žmonių tampa įprastu dalyku. Šio sprendimo pranašumas yra lengvas porcijų paruošimas ir nešvarių indų kiekio sumažinimas. Trynimui naudojamas konteineris, taip pat yra skirtas maisto gabenimui ar laikymui. Tai yra labai patogu. Tačiau tai nėra vienintelė galimybė. Galų gale galite naudotis paprastu rankiniu trintuvu ar su kokteiline, o gautą vaisių kokteilį ar sriubą įpilti į kitus konteinerius/talpas.

Renkantis trintuvą svarbu ne tik išsirinkti labiausiai patinkantį prietaiso tipą (pvz. trintuvą – kokteilinę), bet ir nepamiršti palyginti skirtingų gamintojų pasiūlymus. Į ką vertėtų atkreipti dėmesį perkant trintuvą?

  • Galia – kuo ji didesnė, tuo kietesnius ingredientus bus galima trinti ir smulkinti. Galingas trintuvas bus daug efektyvesnis ir daugiafunkcinis.
  • Apsukos – gana svarbi informacija yra maksimalus apsisukimų skaičius per minutę. Kuo jis didesnis, tuo greičiau prietaisas gali dirbti ir tuo greičiau paruoš pasirinktą patiekalą. Taip pat labai svarbi funkcija – galimybė reguliuoti apsisukimų skaičių. Paprastai dauguma trintuvų turi keletą greičių, kuriuos galima tolygiai didinti ir mažinti. Tai leidžia vartotojui pasirinkti optimalius darbo parametrus.
  • Peiliai – jie gali būti keičiami arba pastovūs. Kai kuriuose modeliuose yra tik du peiliukai, o kai kuriuose net 6. Geras pasirinkimas yra trintuvas su ašmenimis, besisukančiais priešinga kryptimi (horizontaliai ir vertikaliai), kurie labai tiksliai supjausto maisto produktus.
  • Maitinimas – parduotuvėse galima rasti belaidžius trintuvus, tačiau maitinami iš tinklo yra žymiai veiksmingesni ir efektyvesni.
  • Kokybė – stalinis trintuvas tai savotiškas virtuvės dekoras. Verta atkreipti dėmesį į pagaminimo estetiką ir naudojamas medžiagas, kurios turės įtaką prietaiso patvarumui.
  • Funkcijos – verta rinktis trintuvus, kurie turi greičio reguliavimo funkciją. Geras pasirinkimas yra prietaisai su turbo funkcija, kuri yra naudinga maišant ypač tankias ir kietas medžiagas.

Priedai – yra labai naudingi ir iš esmės lemia prietaiso naudojimo komfortą. Tai gali būti antgaliai putų plakimui, kapojimui ar ledo smulkinimui. Tai gali būti specialūs indai, konteineriai, talpyklos ar ąsočiai.

Pirkėjams patiko šis įrašas

4.6/5
14 Pirkėjų įvertinimų

Kaip šį įrašą vertinate Jūs?