Naudingi patarimai

Kas yra konvekcinė krosnelė?

Didelis konvekcinių viryklių pasirinkimas
2022 04 14
balta konvekcine virykle su pyragu stovi ant virtuvinio stalo

Turbūt daugeliui pietaujant restorane ar kavinėje kilo klausimas, kaip jiems pavyksta paruošti maistą taip puikiai – patiekalai gražiai ir tolygiai iškepti. Didžioji viešojo maitinimo įstaigų paslaptis – profesionali konvekcinė krosnelė. O tiksliau – krosnis, didžiulė ir griozdiška, nes tokiose įstaigose gaminti reikia dideliais kiekiais ir greitai. Tačiau pastaruoju metu vis labiau populiaru įsigyti konvekcines krosneles kasdieniniam namų vartojimui, įvairūs konvekcinių krosnelių gamintojai siūlo vis didesnį kompaktiškų, namų virtuvėms pritaikytų konvekcinių krosnelių pasirinkimą Tad kas tai ta konvekcinė krosnelė, kaip ji veikia, kuo skiriasi nuo įprastų krosnelių ir ar verta ją įsigyti, pabandysime atsakyti šiame gide. 

konvekcine virykle ant virtuves stalo


Konvekcinės krosnelės veikimo principas

Kodėl konvekcinėje krosnelėje kepta višta taip tobulai iškepa? Pagrindinė jos paslaptis iš tiesų skamba gan paprastai. Tai yra galinga ir moderni ventiliavimo sistema, leidžianti karštą orą krosnelėje paskirstyti taip, kad jis apie gaminamą patiekalą cirkuliuotų itin tolygiai ir palaikytų stabilią temperatūrą. Ventiliatorių gali būti vienas arba net keletas, o virš ventiliatoriaus sumontuotas dar vienas, trečias kaitinimo elementas, kai tuo tarpu įprastos krosnelės tradiciškai turi du kaitinimo elementus – vieną viršuje ir vieną apačioje. Dėl šios priežasties konvekcinėje krosnelėje maistas iškepa gražiai ir tolygiai, nelieka prastai iškepusių vietų, be to, sutaupoma nemažai laiko, nes maistas iškepa greičiau. Štai kas yra konvekcinė krosnelė ir kaip ji veikia. Šiuolaikiniai virtuvinės technikos gamintojai siūlo platų kompaktiškų konvekcinių krosnelių pasirinkimą namų vartojimui. Kartais net ir įprastos, modernios orkaitės turi integruotą konvekcinio kepimo funkciją.

duona skrudinama konvekcineje krosneleje

Konvekcinė krosnelė ir paprasta krosnelė: kuo skiriasi?

Tiek konvekcinė krosnelė, tiek tradicinė gali turėti tuos pačius kaitinimo šaltinius – dujinį arba elektrinį. Pagrindinis skirtumas tarp šių krosnelių tipų yra tik tame, kaip visa tas karštis paskirstomas. Paprastoje krosnelėje maistas dažniausiai kaitinamas tik iš viršaus iš apačios, tad, pavyzdžiui, kepant pyragą, pirmiausia apkepa jo paviršiai, o vidurys tik vėliau. Konvekcinėje krosnelėje, dėl tolygaus karščio pasiskirstymo, visas pyragas kepa vienodai, o tai leidžia išvengti tokių kulinarinių nesusipratimų, kaip apanglėjęs pyrago viršus ar nepakankamai iškepęs vidus. Beje, daugumą konvekcinių krosnelių modelių, prireikus, galima naudoti ir kaip paprastą krosnelę – tereikia išjungti ventiliaciją.


Kaip naudotis konvekcine krosnele?

Iš pradžių gali pasirodyti, kad naudotis konvekcine krosnele labai paprasta – tereikia įjungti konvekcijos režimą. Iš tiesų, taip ir yra, tik reikia žinoti keletą paprastų niuansų. Tad kaip naudotis konvekcine krosnele sėkmingai, kad kiekvienas patiekalas, nuo lazanijos iki keptos žąsies, gautųsi gardus ir gražiai iškepęs? Štai keletas patarimų!

  • Jei iki šiol visą gyvenimą naudojote paprastą krosnelę ar orkaitę be konvekcijos režimo, jums gali prireikti šiek tiek laiko persiorientuoti. Pagrindinis skirtumas tas, kad visą maistą, kurį iki šiol gamindavote įprastoje krosnelėje, dabar reikės gaminti mažesnėje temperatūroje ir trumpesnį laiką. Apie tai turėsite pagalvoti ir išbandydami kiekvieną naują receptą, kadangi dauguma jų pritaikyti tradicinėms krosnelėms.
  • Taigi, pirmiausia konvertuokite kepimo temperatūrą. Įprasta temperatūra, kurioje gaminate savo valgius, kepant konvekcinėje krosnelėje bus per aukšta. Kad išvengtumėte sudegusios vakarienės scenarijaus, sumažinkite kepimo temperatūrą apie 10oC. Kai kure konvekcinių krosnelių modeliai gali turėti automatinę temperatūros sumažinimo funkciją, tad tokiu atveju jums nieko keisti nereikės. Norėdami sužinoti, ar tokią funkciją turi jūsų konvekcinė krosnelė, atsiverskite naudojimo instrukciją.

konvekcine krosnele virtuveje

  • Kadangi konvekcinėje krosnelėje viskas kepa kiek greičiau, savo gaminamus patiekalus vis patikrinkite dažnesniais intervalais, kad šie neperkeptu. Vėlgi, reikėtų pasidomėti kokias rekomendacijas pateikia gamintojas konkrečiam modeliui naudojimo instrukcijoje. Bet, dažniausiai rekomenduojama įprastą kepimo laiką padauginti iš 0.75. Pavyzdžiui, kepant paprastus sausainius 40 min., kepimo procesas konvekciniu būdu turėtų užtrukti apie 30 minučių. Tai yra 10-15 minučių trumpiau nei kepant įprasta krosnele.
  • Norint pasiekti geriausių rezultatų kepant maistą su konvekcine krosnele, labai svarbi yra oro cirkuliaciją. Kuo daugiau laisvos erdvės bus krosnelės ertmėje, tuo ji bus geresnė. Todėl rekomenduojama į krosnelę vienu metu neprigrūsti daug skirtingų kepinių, virš ir po kiekvieno iš jų palikti didesnius ir tolygius tarpus, kad karštas oras galėtų laisvai judėti. Dar geresniam oro srautui užtikrinti, patariama naudoti kepimo indus su žemais kraštais, kurie iš šonų neuždengia kepinio.

Kada geriausia naudoti konvekcinę krosnelę?

Žinant, kas yra konvekcinė krosnelė, turbūt nesunku įsivaizduoti, kaip gražiai ir tolygiai apskrunda joje paukštienos odelė, kiaulenos kepsnys ar vaisinio pyrago plutelė. Konvekcinė krosnelė yra puikus prietaisas gaminti keptas daržoves, keptos mėsos patiekalus ir sausainius. Dėl puikios karšto oro cirkuliacijos, kepinių net nereikia sukalioti, jie iš visų pusių vienodai apskrus savaime.

konvekcine krosnele pritaikyta mesos kepimui


Kada geriau nenaudoti konvekcinės krosnelės?

Visgi, kai kuriems receptams kepimas konvekcinėje krosnelėje gali būti netinkamas. Ypač nerekomenduojama to daryti kepant tortus, sūrio pyragus, kreminius pyragėlius, suflė ir įvairius minkštos tekstūros sausainius ir pyragus. Jiems kepti patariama rinktis tradicinį kepimo būdą. Šitaip pavyks išvengti nepageidaujamo sausumo, parudavimo ir apskrudimo, kuris šiuos valgius tik pagadina. 

Taigi, išsiaiškinome, kas yra konvekcinė krosnelė, kaip ji veikia ir kaip ja naudotis. Galbūt tai padės apsispręsti, ar verta tokį daiktą įsigyti, jei iki šiol abejojote. O gal jums reikia dar greitesnio būdo gaminti ar tiesiog skubiai pašildyti maistą? Tokiu atveju, vienas iš tinkamiausių pasirinkimų bus mikrobangų krosnelė. Apie mikrobangų krosneles, jų svarbiausias ypatybes ir pasirinkimą plačiau skaitykite kitame gide.

Pirkėjams patiko šis įrašas

4.8/5
20 Pirkėjų įvertinimų

Kaip šį įrašą vertinate Jūs?