Naudingi patarimai

Tandyras: kas tai?

Didelis tandyrų pasirinkimas
2022 07 12
uzkurtas tandyras maisto kepimui kieme

Lankydamiesi kaukazietiškos, indiškos ar kokios kitos Vidurio ar Rytų Azijos šalies virtuvės restoranuose ne visada nutuokiame, iš ko ir kaip pagaminti kai kurie gardūs ir egzotiškai atrodantys patiekalai. Kartais jų skonis toks užburiantis, kad norisi sužinoti, kokia jų gamybos paslaptis. Viena iš šių paslapčių yra Tandyras. Tai – kiekvieno save gerbiančio grilintojo svajonė. Tad kviečiame paskaityti daugiau apie šį egzotišką maisto gaminimo būdą: galbūt susigundysite įsigyti Tandyrą ir stebuklus su maistu išdarinėti tiesiog savo kieme ar sode!

tandyras kieme

Tandyras: kas tai? 

Tandyrai – tai tokios azijietiškos kepsninės, savo forma primenančios labai didelį puodą. Kai kuriais atvejais jie gana panašūs į Kamado kepsnines, todėl pirmą kartą juos išvydus daugeliui sunku atskirti, tai Tandyras ar Kamado. Kaip ten bebūtų, manoma, kad Tandyras atsirado daugiau nei prieš 5000 metų dabartinių Indijos ir Pakistano teritorijų ribose. Tai cilindro formos, vertikaliai pastatomas molinis indas, sukurtas taip, kad atlaikytų net ir aukščiausias temperatūras. Vietoje durų iš šono, kaip įprasta praktiškai visose vakarietiškose orkaitėse, Tandyras turi angą viršuje, pro kurią mėsos gaminiai ir daržovės, pamauti ant iešmo, nuleidžiami į vidų. Apsilankius kur nors Rytų Azijoje netgi galima pastebėti, kad Tandyrai įkasami į žemę. Tai padeda išlaikyti aukštą temperatūrą ir tuo pačiu apsaugoti Tandyro meistrus nuo karščio.

Kaip veikia Tandyras?

Pagrindinė Tandyro funkcija yra palaikyti labai aukštą temperatūrą – tai esminis skirtumas nuo kitų maisto gaminimo būdų. Tam net nereikalingi jokie grilio priedai, paprasčiausiai Tandyras sukonstruotas taip, kad iš jo niekaip negalėtų ištrūkti karštis (nebent jį atidarius, pro angą viršuje). Užtenka Tandyrą pakurti vieną kartą ir temperatūra turėtų išsilaikyti ne vieną valandą – o tai leidžia sutaupyti kuro.

Tandyro dugne liepsnojanti ugnis stipriai įkaitina jo sieneles, sukurdama tokį karštį, kuris prilygsta ar net lenkia konvekcinių krosnių galimybes. Mėsos gaminiai ir daržovės tuomet užmaunami ant iešmų ir į Tandyrą dedami vertikaliai. Dėl didelio karščio maistas kepamas maistas išskiria sultis, kurios varva žemyn, į ugnį ir sukelia dūmus. Tandyrui tai suteikia papildomą rūkomąjį efektą, dėl kurio kepiniai įgyja išskirtinį skonį ir aromatą.

uzkurtas tandyras kieme

Gaminti maistą su Tandyru nereikia kažkokių specialių įgūdžių. Pagrindinis darbas yra saugiai įkišti ant iešmo pamautus mėsą ir daržoves, o tada belieka kantriai laukti, kol patiekalas iškeps (dažniausiai tai užtrunka trumpiau nei 20 minučių). Savaime aišku, aukšta temperatūra, kurioje veikia Tandyras, reikalauja laikytis saugumo: nebūti arti Tandyro su degiomis medžiagomis, dėvėti nuo karščio apsaugančias pirštines ir t.t. Nepatyrusius Tandyro vartotojus kartais gali išmušti iš vėžių karštų garų pliūpsnis, išsiveržiantis atidarius įrenginio viršų, todėl reiktų būti tam pasiruošus.

Tandyras: receptai, patiekalai, marinatas

Nėra kažkokių privalomų receptų kaip ir ką gaminti su Tandyro pagalba. Juo galima kepti praktiškai bet ką, kaip ir su įprastais griliais: nuo daržovių iki ėrienos, nuo žuvies iki grybų. Tad verdami ant iešmo savo šašlykinę verbą galite būti kūrybingi kiek tik širdis geidžia. 

Žinoma, esama egzotiškų, rytietiškų patiekalų, kurie gaminami su Tandyru tobulumo viršūnę. Tokia, pavyzdžiui, yra indiška Naan duona. Tešla tiesiog priplojama prie įkaitusių Tandyro sienelių, ant kurių ji iškepa tiesiog tobulai ir įgauna ypatingą autentišką skonį bei kvapą. Tešlą negi galima įdaryti įvairiais daržovių, mėsos ir prieskonių deriniais, kurie tiesiog priverstų nuryti savo gomurį.

naan duona iskepta tandyre

Kalbant apie marinatą, grilinimui su Tandyru rytų azijiečiai tradiciškai naudoja jogurtą. Jis puikiai tinka mėsos marinavimui, nes pasižymi mažu rūgštingumu, be to, jis pakankamai tirštas, kad išlaikytų visas žoleles ir prieskonius ant mėsos paviršiaus, kol ši kepa. 

Kokius rytiečiai naudoja prieskonius? Jų Tandyro patiekalai pasižymi ryškiai raudona arba ryškiai geltona spalvomis. Raudoną spalvą paprastai suteikia maltos Annatto sėklos, o geltoną – šafranas. Tačiau abu variantus gali būti sunku rasti vietinėse parduotuvėse, o ir jų kainos dažniausiai nėra labai džiuginančios.

troskinys kepamas tandyre

Taigi, Tandyras yra puikus daiktas, užtikrinantis, kad poilsis ar iškyla gamtoje praeis skaniai. O gal vis dėlto nesusigundėte įsigyti Tandyrą? Jei norisi kažko ne tokio egzotiško, bet ir ne per daug tradiciško kaip įprastas grilis, apsvarstykite Kamado BONO variantą. Apie tai, kodėl verta išbandyti Kamado BONO, rašome kitame gide.

Pirkėjams patiko šis įrašas

5/5
3 Pirkėjų įvertinimai

Kaip šį įrašą vertinate Jūs?